Bună dimineața Lume! Bună dimineața Ucraina! Pregătiri pentru Sfânta noapte Crăciun, de 6 ianuarie 2022

0
1536

Svyat Vechir, sau Sfânta seară, este ajunul Crăciunului ucrainean.

O lumânare la fereastră îi întâmpină pe cei fără familii să se alăture observației acestui timp special, iar cina din ajunul Crăciunului nu este servită până când prima stea nu apare pe cer, semnificând sosirea celor Trei Regi. Familiile sărbătoresc cu preparate de sărbătoare făcute special pentru evenimentul care nu conțin carne, lactate sau grăsimi animale, deși se poate servi pește, precum heringul.

Douăsprezece feluri de mâncare simbolizează cei doisprezece Apostoli, cele douăsprezece luni ale anului… Unul dintre feluri de mâncare este kutya tradițională, un preparat străvechi făcut din grâu, semințe de mac și nuci, la care fac parte toți membrii familiei. Se pune un loc pentru a-și aminti de cineva care a decedat. Fânul este adus în casă pentru a reaminti familiei ieslea în care s-a născut Hristos, iar credincioșii participă la slujbele bisericii târziu în acea noapte, la miezul nopții, sau dimineața următoare.

Un aspect interesant al Crăciunului este aducerea în casă a unui snop de grâu ca amintire a strămoșilor și a tradiției îndelungate a agriculturii din Ucraina. Snopul se numește didukh.
Colindatul face parte și din tradițiile ucrainene de Crăciun. Deși multe colinde sunt creștine în natură, altele conțin elemente păgâne sau amintesc istoria și legendele Ucrainei. În mod tradițional, colindatul a implicat o întreagă distribuție de personaje, inclusiv o persoană îmbrăcată ca un animal șhaggy și cineva care transporta o geantă care ar fi plină cu recompense primite în schimbul colindelor. Există și cineva care poartă un stâlp cu o stea, simbolizând Steaua Betleemului.

În ajunul Crăciunului, o lumânare aprinsă este pusă în mod tradițional la fereastră ca o invitație pentru orice străin fără adăpost sau poate un suflet pierdut să se alăture familiei pentru sărbătorirea nașterii lui Hristos.

Prima stea de pe cerul estic anunță ora începerii „Svyata Vechera” sau a Cinei Sfinte.

A Night of Faith: Ukrainian Christmas Eve

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.