Reportaj | Călătorie în Vestul Ucrainei/Cernăuți: „atenții” la vamă, nepăsare în sate, sărăcie în orașe

0
1707

Oamenii care locuiesc în Vestul Ucrainei se plâng mai degrabă de lipsurile zilnice și de corupție decât de un posibil război. Unii spun chiar că s-au plictisit de atâtea știri despre invazia rusească.

Prima persoană pe care o întâlnești pe teritoriul ucrainean după ce treci de Vama Siret/România este un grănicer îmbrăcat în haine militare groase.

Despre un oarecare sentiment de indiferență al românilor față de situația tensionată dintre Rusia și Ucraina vorbește și Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți. „Unii se văd cumva departe de frontierele cu Rusia, văd că acest conflict are loc de mai mulți ani fără niciun rezultat”, spune dl Gherman.

Acesta mai arată că mulți dintre românii stabiliți în zona Cernăuți, adică în jur de o cincime din populație, văd în perpetuarea stării de tensiune tot felul de interese pe care unii politicieni le-ar avea.

„Unii invocă fel de fel de idei precum că unii doar se îmbogățesc din acest conflict, numind fel de fel de politicieni și oligarhi, sau spun că este un pretext pentru a se menține la putere diferite partide politice, de parcă nimeni nu și-ar dori pacea și totul este ca un fel de cacealma”, mai spune Marin Gherman.

 

Cernăuțiul era acum un veac și jumătate o perlă a Imperiului austro-ungar. Secolul XX a fost nedrept cu fosta capitală a Ducatului Bucovinei, altădată parte a României Mari. La trei decenii de la destrămarea URSS, orașul pare pierdut între trecut și prezent.

Pe străzile pietruite din oraș, multe neprietenoase cu suspensiile autoturismelor, merg încă troleibuze sau autobuze asamblate în URSS, unele chiar din perioada Hrușciov.

Printre ele se pot zări, și nu arareori, mașini de lux. Poate cea mai ironică prezență este cea a mașinilor nepoluante Tesla – destul de răspândite în oraș -, care circulă de multe ori prin fumul gros ce iese din bătrânele autobuze sau troleibuze ale Cernăuțiului.

/romania.europalibera.org/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.