„Includerea artificială a teritoriului locuit compact cu minoritatea românească în componenţa unor macro-raioane diferite va determina o asimilare forţată, fapt ce intră în contradicţie cu obligaţiile internaţionale asumate benevol de Ucraina. Menţionăm că în contextul nerezolvării problemei privind predarea în limba maternă în şcolile minorităţilor naţionale, creată de guvernarea anterioară, în loc să se dezamorseze starea conflictuală, scenariul care se conturează poate deveni un motiv pentru agravarea situaţiei interetnice într-un ţinut cunoscut ca fiind tolerant”, se arată în textul Memoriului, citat de agenţia cernăuţeană de presă BucPress.

Potrivit sursei citate, solicitarea CNRU a fost formulată bazându-se pe normele europene. Memoriul CNRU a fost adresat în data de 28 mai preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenschi, premierului din Ucraina Denis Şmigal, şefului parlamentului Dmitri Razumcov, guvernatorului regiunii Cernăuţi, Serhii Osaciuc, şefului Consiliului Regional Ioan Muntean şi parlamentarului (deputatul poporului este denumirea oficială a membrilor parlamentului unicameral al Ucrainei) Gheorghe Mazuraşu, li se solicită să nu admită divizarea administrativ-teritorială a românilor. „Cele patru raioane cu populaţie compactă românească în cadrul reformei administrativ-teritoriale în regiunea Cernăuţi să fie incluse într-un singură unitate administrativ–teritorială (aşa-numitul macro-raion)”, propune CNRU.

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina este o uniune a peste 20 de asociaţii, organe de presă şi edituri, centre culturale româneşti din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Kiev şi Odesa. În contextul reformei administrativ-teritoriale, demersul faţă de autorităţilor centrale şi locale de a nu permite divizarea comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi este unul natural şi, de altfel, are corespondent şi în cazul altor comunităţi etnice cum ar fi cea ungurească – deosebit de activă în regiunea Transcarpatia şi unde a solicitat în repetate rânduri crearea unui singur macro-raion care să includă comunităţile cu populaţie predominant maghiară – şi cea bulgară, recent parlamentul de la Sofia protestând faţă de intenţia autorităţilor ucrainene de a desfiinţa un raion cu populaţie preponderent bulgară din regiunea Odesa.

mai mult la : /tvrmoldova.md/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.