Orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Lwow (azi Lviv).

Uliţa mare la Cernăuţi
Uliţa mare la Cernăuţi.

În perioada 5-6 octombrie au avut loc zilele orașului Cernăuți, fiind celebrată aniversarea a 611-ea a vechii urbe bucovinene. Pe lângă evenimentele sportive și culturale, a avut loc decernarea premiului „Iuri Fedkovici”, de care s-au învrednicit ce mai buni profesori din orașul Cernăuți. Printre aceștia s-a numărat și doamna Vera Todoriuc, director-adjunct la cea mai veche școală românească din orașul de pe Prut – Școala nr. 10.

În Piața Mare din fața Primăriei Cernăuți a fost organizat un spectacol grandios dedicat celor 611 ani de la prima atestare documentară a urbei, într-un hrisov al Domnitorului Alexandru cel Bun. ​Colective de copii dar și ansambluri de Teatru de amatori din Cernăuți au pus în scenă coregrafii care au conturat momente din diverse epoci de dezvoltare a capitalei Bucovinei istorice. ​Spectacolul a fost întrerupt de scurte momente oficiale, alocuțiuni ale primarului Oleksii Kaspruk, prezentarea delegației orașului înfrățit Timișoara, și oferirea de premii și distincții celor mai merituoși cetățeni ai orașului, cadre didactice, oameni de cultură, investitori și reprezentanți ai mass media.

mai mult la :  bucpress.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.