Ziarul „Zorile Bucovinei” : Vizita delegaţiei române la Universitatea din Cernăuţi

0
417

În cadrul întâlnirii de la Catedra de Română, la care au participat dnle Cristina Paladean, şefa Catedrei, prof. Felicia Vrânceanu şi Veronica Todoşciuc, delegaţia română a avut un dialog constructiv cu primul prorector al Universităţii Cernăuţene Vasâl Babuh, care a adus mulţumiri Guvernului român pentru ajutorul şi sprijinul acordat Ucrainei în acest groaznic război, declanşat de ocupanţii ruşi, relevând activitatea fructuoasă şi pozitivă a profesorilor ucraineni şi români, a opinat pentru acordarea de către România a unei burse speciale pentru cel mai bun student, precum ar fi „Mihai Eminescu” sau „Grigore Bostan”, dorinţă expusă şi de şefa catedrei Cristina Paladean „de a acorda o bursă de excepţie pentru cel mai bun student”.

Conştientizând că cel mai bun cadou din partea României pentru studenţii de la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi ar fi bursele, dna Cristina Paladean, şefa Catedrei, ne-a insuflat speranţă în dăinuirea în Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare a limbii române prin sporirea numărului de studenţi bursieri – 10 faţă de 7 anul precedent. Dl Secretar de Stat asigurând-o că vor face tot posibilul ca studenţii români din Cernăuţi să obţină burse echivalente cu cele ale studenţilor din România.

Dl Secretar de Stat a menţionat că ar fi minunat ca toţi studenţii să obţină burse din partea statului român, doar mai întâi trebuie să fie semnat acordul cu Ucraina: „Am trecut pandemia, acum războiul e mai grav, să ne întoarcem unul către celălalt, să trăim reciprocitatea. Ce nu ne place să nu-i facem celuilalt. Continuăm cele puse în aplicare, viitorul trebuie făurit într-un adevărat parteneriat, împreună putem rezolva mai multe probleme”, a conchis dl Gheorghe Cârciu.

Vizita delegaţiei române s-a încheiat la Universitatea din Cernăuţi cu un tur ghidat de dna Angela Botă, care a înviat momente sublime din istoria fostei Reşedinţe Mitropolitane, în Sala Sinodală a căreia, la 28 noiembrie 1918 a fost semnat actul Unirii Bucovinei cu Regatul României.

Ziarul „Zorile Bucovinei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.