Cândva, poeta austro-ungară Rosa Auslander, una din clasicii poeziei austro-germane a secolului XX, a comparat Cernăuțiul cu „un crap de cristal într-o piftie pipărată, care tace în cinci limbi”. Despre aceste cinci limbi jurnalistul Igor Pomeranțev de la Radio Svoboda, a discutat cu scriitorul Anatoli Vișevski, profesor la universitatea din Greene din statului Iowa, originar din Cernăuți.

Radio Svoboda: Cum era perceput de Dvs. în copilărie acest „zgomot multilingv” care era în jurul Dvs.? Ce amintiri aveți în acest sens?

Anatoli Vișevski: „Acest „zgomot” era firesc pentru mine, încă de la naștere. Acasă la noi se vorbea limba rusă – era limba maternă. Bunica și bunelul s-au născut în Basarabia, dar înainte de revoluție, pe atunci când acolo era încă Imperiul Rus. Mama s-a născut în România, dar a plecat de acolo când avea 7 ani.

Anatoli Vișevski: „Bineînțeles. Limba puterii era evident limba rusă. Și cei care vroiau să-și obțină un anumit statut social vorbeau rusa. Limba ucraineană era pe locul doi – și aceasta era destul de puternică și era vorbită de oamenii care aveau tangență cu puterea, dar totuși era în mod evident și accentuat pe locul doi.

Limba română, în virtutea unor circumstanțe istorice, era limba satului, pentru că după război practic toți românii au plecat din Cernăuți – rămăsese un oraș aproape pustiu. Iată de ce limba română nu se auzea aproape deloc, poate doar în piață.

Și idiș, bineînțeles – o limbă care era considerată a evreilor locali, din Cernăuți, dar și altor trei categorii de evrei – a evreilor „sovietici”, a celor care au venit după război din zone care încă din 1917 au fost în cadrul URSS; a evreilor basarabeni – cei care au locuit pe teritoriul Rusiei, care a devenit apoi teritoriu al României, apoi a fost ocupat de trupele ruse înainte de război, iar în timpul războiului acești evrei au fost deportați, iar apoi au revenit în Cernăuți. Erau deci trei categorii, și fiecare avea o limbă idiș care se deosebea de a celorlalți.”

mai mult la :  lyberti.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.