“Oriunde şi oricând e nevoie de un purtător de drapel. Este rolul pe care şi-l asumă “Zorile Bucovinei”. Îi urăm din suflet să-şi poată îndeplini misiunea de a ţine vie flacăra românismului” (Gheorghe Moldoveanu); „Are un spirit românesc și arată adevărul pe care îl trăiesc românii din Bucovina!” (Morgoci Gheorghe); „M-a bucurat să descopăr un ziar în limba română pentru care scriu oameni inimoși care își cinstesc așa cum se cuvine valorile nepieritoare: limba, istoria, cultura, tradițiile strămoșești” (Arghira Petrescu); „Luptă pentru păstrarea spiritului românesc” (Dumitriu Aurel); „Dăruire, profesionalism, respect. Felicitări!”( Elena Condrei) (ecourile sunt postate pe pagina Facebook Zorile Bucovinei); „Cetate a limbii române”, „Bastionul românismului în nordul Bucovinei”, „Sufletul românesc al Bucovinei”, „Oglinda Adevărului” – aşa suntem apreciaţi pe tot parcursul anilor de când am devenind independenţi, adică nu avem nici o susţinere de la statul ucrainean ai cărui cetăţeni suntem. Însă această cetate nu poate rezista numai cu dragostea cititorilor şi pe banii abonaţilor. Mai ales în aceste timpuri de interminabilă criză economică şi nesfârşite majorări de preţuri la hârtie, serviciile poştei, cele tipografice, comunale, etc.
„Zorile Bucovinei” în toate etapele sale de existenţă a trecut prin momente de cumpănă, dar niciodată până acum nu ne-am pomenit într-o situaţie atât de critică. Puterii ucrainene nu-i pasă de necesităţile minorităţilor naţionale, ba şi mai mult, n-are nevoie de un ziar al românilor, aşa cum e ”Zorile Bucovinei”, care promovează priorităţi naţionale, abordează problemele în profunzime, dar nu se reduce numai la spoială şi lucruri decorative. De fapt, acestea din urmă se bucură de mai mare popularitate. Se mai spune că ziarul în forma sa clasică, pe hârtie, este un anacronism. Ziarul pe care îl primesc abonaţii noştri de la sate este cu totul altceva. Dacă întârzie poştaşul cititorii noştri bat alarma. Pe unii, de vârstă înaintată, şi moartea îi găseşte cu ziarul în mână. Dar avem şi mulţi cititori din generaţia tânără. Chiar şi printre cei care navighează pe Internet, mulţi preferă gazeta în formatu-i clasic, fapt dovedit de vizitele lor la redacţie cu articole sau mesaje de felicitare pentru rude sau prieteni. Mergând cu gândul mai departe, vedem că şi în cele mai dezvoltate ţări, cum sunt SUA, cărţile şi ziarele în format clasic se bucură de mare popularitate.
„Fiecare aniversare a „Zorilor Bucovinei” este o sărbătoare pentru cititori”, ne-a amintit, la miez de februarie, că am împlinit deja 78 de ani, prietena noastră Eleonora Bizovi din Boian. Nu suntem siguri că vom ajunge la cea de-a 80-a aniversare, în condiţiile unei susţineri tot mai precare din partea Patriei noastre istorice?! Or, nu avem ce aştepta din altă parte. Statul ucrainean ne-a „bucurat” deja cu un proiect de lege aproape intrat în vigoare, care ne obligă să edităm şi versiunea ucraineană a ziarului. Nu vrem să-i speriem pe conaţionalii noştri care au avut şi continuă să-şi găsească în „Zorile Bucovinei” reazemul pentru păstrarea identităţii naţionale. Vom lupta, vom munci şi mai departe ca „Zorile Bucovinei” să nu dispară, tot aşa cum am renunţat să ne numim „ziar al moldovenilor din Ucraina”, în schimbul susţinerii financiare din partea statului ucrainean. Însă numai sacrificiile noastre, munca remunerată la minimum, nu salvează ziarul.
Un ajutor substanţial – 1 mie de euro, pe care i-am transferat pe contul tipografiei, a acordat recent ziarului primarul comunei Păltiniş, judeţul Botoşani, Costel Romanescu, de asemenea, ne susţine Luminiţa Velt, fapt pentru care le aducem sincere mulţumiri.
Contăm, desigur, pe sprijinul Patriei noastre istorice, care a susţinut financiar ziarul în toţi aceşti ani. Sperăm în susţinerea Bucureştiului, care, suntem convinşi, nu va lăsa să dispară un ziar atât de popular şi cu vechi tradiţii, însă, ţinând cont de situația care s-a creat cu bugetul României în acest an, având datorii de peste 15 mii de euro pentru hârtie şi tipărirea ziarului, nemaiavând mijloace pentru editarea publicaţiei fără de care mulţi români din această parte înstrăinată de ţară nu-şi pot închipui existenţa, în condiţiile în care conducerea tipografiei ne-a pus ultimatum că nu ne mai tipăreşte ziarul până nu plătim datoriile, Vă rugăm, dragi români, dacă puteţi să ajutaţi unicul ziar românesc independent din Ucraina – „Zorile Bucovinei” – „Ultimul suflu românesc din Cernăuţi”, după cum a scris în pagina de Facebook a ziarului Stej Si Andy Istrate, să poată apărea şi în continuare, să-şi poată sărbători peste doi ani – în 2021 – jubileul de 80 de ani. Vă mulțumim anticipat!
Contul bancar al ziarului în euro: STATE OSCHADNY BANK OF UKRAINE Ucraina, or. Cernăuţi, str. Centrală nr.8 26004300434488 COSBUAUKCHV EURO