Comportamentul agresiv al Rusiei în strâmtoarea Kerci și în Marea Azov are drept scop distrugerea economiei regiunii și crearea condițiilor militare necesare pentru un atac de pe mare împotriva Ucrainei – a declarat, la Strasbourg, directorul Departamentului Politic al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleksi Makeev.

Reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe a adus în discuţie atacul Rusiei de la sfârşitul anului trecut, când forţele speciale ruse au capturat trei nave ucrainene și i-au reţinut pe toţi cei 24 de marinari aflaţi la bord. „Atunci, Moscova nu a comunicat închiderea oficială a strâmtorii Kerci și, totodată, a blocat trecerea pe sub podul Crimeii. Analizând comunicațiile radio interceptate ale armatei rusești, devine clar faptul că atacul armat asupra navelor ucrainene nu a fost accidental sau spontan” – a explicat Makeev.

Prin urmare, a continuat oficialul ucrainean, acest atac al Rusiei este un act de agresiune, conform definiţiei prevăzute în Rezoluția Adunării Generale a ONU din 1974. „Kremlinul poate fi oprit într-un singur mod pașnic – prin impunerea și înăsprirea sancțiunilor, care lovesc economia Federației Ruse. Rusia înțelege doar argumentul forţei, iar negocierile cu partea rusă trebuie să aibă loc doar dintr-o poziție de forță. Am auzit că, din păcate, sancțiunile nu sunt foarte populare aici şi nici în multe alte capitale europene, dar vă rog să înțelegeți că acesta este singurul instrument pașnic pe care îl au europenii pentru a opri acțiunile și agresiunile militare ale Rusiei” – a subliniat diplomatul ucrainean.

Sursa: Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.