Andrei Caramitru : Cum se poate termina toată nebunia? Realist vorbind scenariile sunt următoarele

0
374

Asistam la un război de “attrition”, de distrugere graduala a forțelor militare, cu pierderi mari la civili si crime de război.

Cum se poate termina toată nebunia? Realist vorbind scenariile sunt următoarele:

  • 1) rușii sa își reconfigureze obiectivele. Daca abandonează atacul pe Kiev, vest si Odessa – își pot consolida sudul si probabil pot (dacă își concentrează toate forțele) sa ia Mariopol si eventual Karkiv si Summy. Deși pare extrem de greu, probabil o sa ia 1 oraș din astea 3. Si după sa înghețe așa conflictul, sa facă o pauza si sa vadă mai încolo cum ataca restul (își reconfigurează planul, rezolva logistica etc). Situația asta nu e buna – înseamnă doar o amânare si riscuri mai mari însă mai încolo, poate peste un an. Asta e cel mai logic – însă Putin fiind dement e posibil sa refuze așa ceva si sa continue cu planul existent.

  • 2) Rusia sa continue strategia de acum. Bombardamente pe populația Civila si încercări cu pierderi enorme pentru ei de a lua orașe mari. Nu vor reuși însă. Atunci pot forța – cu atacuri chimice si alte nenorociri – o negociere cu Kiev-ul. Nu va funcționa însă (decât dacă intra si China sa ii ajute militar la sol, însă nu e plauzibil așa ceva, de ce ar face asta si concret e foarte greu de executat așa ceva). Ucraina nu are ce negocia in cazul asta – si mergem deci in scenariul 3

  • 3) Rușii ataca disperat, fac crime de război din ce in ce mai mari. Occidentul da din ce in ce mai multe arme inclusiv ofensive, avioane, drone de atac. La un moment dat – pierderile armatei rusesti devin atât de mari încât nu mai reușesc sa facă față. Frontul lor cel mai slab (nord si est) pică. Lukashenka pica (cu intervenție vestica – ideal ar trebui sa preia acolo puterea armata) si rușii nu mai au cum sa folosească Belarus (deci pot intra doar prin est si din Crimeea). După – Forțele ucrainene ataca trupele din sud, ii scot de peste tot plus un atac pe Donbas. Putin cade, si in perioada de haos din Moscova – intervin UK si Turcia in Crimeea sa ii scoată de acolo. La final tot sistemul rusesc colapseaza.

Eu cred ca Ucrainenii înțeleg asta, si ca scenariul 3 e cel mai bun. Cred ca țările din Europa de Est, Pentagonul si UK-ul înțeleg. Evident – ca de obicei – țările din Europa de vest continentala NU înțeleg (Germania, Franța, Italia etc) – si își doresc scenariul 1, ca sa se calmeze lucrurile, sa ne întoarcem la business. Aici e de fapt tema de urmărit, cum se mișca vestul spre un end-game.

Așa că – cel mai rau lucru e sa vedem o negociere acum de oprire a focului (scenariul 1). Dacă se întâmpla – atunci riscurile de fapt inclusiv pentru noi cresc masiv. Cel mai bun scenariu e 3, chit ca durează mult războiul așa si vor fi pierderi mari.

Însă voi repeta încă o data – NU va exista siguranța in Europa decât dacă Federația Rusa colapseaza si se fragmentează, se sparge in bucăți. NU va exista siguranța chiar dacă Putin e dat jos si e înlocuit de un Iliescu mai spălat, dar care reprezinta un sistem la fel de criminal si expansionist, care ar fi rănit si frustrat si își dorește revanșa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.